Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi

Sergimiz Açıldı

 

AÇASAM'ın Harbi Umumi Panoraması Sergisi Çanakkale Evi'nde Sergileniyor

 

 

Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) tarafından organize edilen "Harbi Umumi Panoraması: Çanakkale" isimli serginin açılışı Çanakkale Evi'nde gerçekleştirildi.

Serginin açılışına CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Çanakkale Vali Yardımcısı İlhan Uran, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Sosyal Bilimler MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Enver Yolcu ile kent protokolü ve öğrenciler katıldılar.

Serginin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer:

''Çanakkale Zaferi'nin 101. yılındayız. Geçtiğimiz yıl 100. Yılı kutlamıştık. Çanakkale Savaşları esnasında çekilmiş, aslında siyah-beyaz olarak yayınlanmış, Çanakkale Harbi Umumi Panoraması adıyla yayınlanmış fotoğraf albümleri vardı. Bu albümler üzerinde Tarih Bölümü'nden iki öğretim üyesi hocamız çalıştılar. Buradan seçtikleri fotoğraflarla bir albüm oluşturup bunu üniversitemizin bir yayını olarak basmaya karar verdik. Kolay bir iş değildi, zira orjinalleri siyah beyazdı ve çok sayıda fotoğraf vardı. Ciddi bir seçme ve renklendirme yapılması gerekiyordu. Eski teknolojiyle çekildiği için görsel anlamda iyileştirilmesi gerekiyordu. Tarih Bölümündeki hocalarımız ciddi anlamda çalıştılar. Ortaya güzel bir albüm çıktı. Bu albüm bizim üniversitenin yayını olarak basıldı. Şu an bu albümü oluşturan fotoğrafların yer aldığı serginin Çanakkale Savaşları'nın 101.yılında açılışını yapmış olduk. Üniversitemizi ziyaret eden ziyaretçilerimize takdim edeceğimiz bir yayın oluşmuş oldu. Buna göz atan herkes eminim çok mutlu olacak. Çanakkale Zaferi ruhunu yansıtmanın birçok yöntemi varsa herhalde en etkili yöntemlerden bir tanesi de bu. Çünkü fotoğraflar orijinal. Savaş esnasında neler yaşandığını, o günkü şartların neler olduğunu, zaferin ne kadar değerli olduğunu, ne tür fedakarlıklar yapıldığını bire bir ve somut gösteren bir eser '' şeklinde konuştu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ,Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarih Alan Başkanlığı, Çanakkale Valiliği ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla düzenlenen sergi, 15-22 Mart 2016 tarihleri arasında Çanakkale Evi'nde ziyarete açık olacak. 

 

 

 

 

 

 

 

Video için tıklayınız